torsdag 8. september 2016

Litt teori først - med meteorolog Liv



Teddynaut: "Hjelp! Jeg skal opp i Stratosfæren med nesten to kilo last, hvor temperaturen kan falle til 55-60 minus og hvor stråling kan være noe anderledes enn hva vi har på bakken. Elevene i 7. trinn på Lilleby skole har nok en vag forestilling om jet-strømmer, løft og gasser, men vet de hva de planlegger?"

Meteorolog Liv Denstad forklarer hva som vil påvirke ballongens ferd.


7. trinn: "Vi så for oss at Teddynaut kunne kollidere med et fly eller skape diplomatisk trøbbel ved å lande på noen svensker. Så det første vi gjorde var å skaffe tillatelse til ballongferden, hvilket vi fikk fra Luftfartstilsynet i Bodø. Siden Teddynaut burde komme i konflikt med så få fly som mulig fikk vi tillatelse til å sende ham opp en søndag formiddag - 2. oktober. Men vi måtte også søke Nasjonal sikkerhetsmyndighet om lov, samt innlede kontakt med tårnet på Værnes.


Med det gjort måtte vi skaffe kunnskap om området hvor Teddynaut skulle reise, og hvem bedre vet slikt enn meteorologer? Meteorolog Liv fra Ørland flystasjon takket ja til å besøke oss, og vi fikk en fin leksjon om ting som kan påvirke turen til Teddynaut, såsom vind, temperatur og lufttrykk.
En stor takk til Liv!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar